Gå til hovedindholdet

Madindeks 2017

Sådan spiser danskerne

Hver fjerde dansker spiser aftensmad alene – og mange er ensomme. Food trends interesserer os ikke, og selskabet er vigtigere end selve maden. Madindeks 2017, der måler danskernes forhold til mad- og måltider, gør op med fordomme og myter.

Selv om både kogebøger og supermarkedstilbud er tilrettelagt efter børnefamilier, så sidder 25 % af danskerne og spiser aftensmad alene. Faktisk er det kun 32 % af danskerne, der spiser aftensmåltid sammen med to eller flere.

Det viser det nye Madindeks 2017, der en gang om året måler danskernes syn på mad- og måltider. Det er Madkulturen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, der står bag indekset, der denne gang har spurgt ind til rammerne omkring danskernes aftensmad.

De fleste af solospiserne er heldigvis glade for at sidde alene og bliver stressede af andres selskab. Men hele 23 %, der spiste alene, savner selskab. Ensomheden er størst i Jylland og mindst på Sjælland og de store byer.

Foodtrends interesserer os ikke
Madindeks 2017 viser også, at en overvægt af danskerne mener, at selskabet er mindst lige så vigtigt som selve maden, hvilket går fint i tråd med tidligere målinger.

Madindeks 2017 viser samtidig, at danskerne ikke giver så meget for foodtrends som fx palæo, glutenfri, laktosefri, vegansk og 5:2, der ellers fylder meget i medierne.

Kun imellem 1-2 % af danskerne lever efter det. Det mest udbredte kostprincip i Danmark er stadig fedtfattig mad, som 21 % mener, at de efterlever.

Madindeks 2017 bygger på besvarelser fra 2.312 personer imellem 18 og 80 år og er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse. Svarene er indsamlet de to første uger i juni 2017.

Læs hele rapporten eller den mindre version, med fokus på 10 ting, som du skal vide om danskernes måltidsvaner lige her.

Vil du vide mere?

Hannibal Hoff Videnskonsulent

MENU