Gå til hovedindholdet

Stine Merrild Bækgaard, konsulent og diætist, Københavns Kommune

Hvad er jeres udfordringer i arbejdet med mad til ældre?
I København har vi haft stor fokus på mad, måltider og ernæring til ældre igennem en længere årrække. Det kræver fastholdelse af viden, kompetencer og færdigheder over en bred kam af faggrupper, og det er vigtigt at involvere ledelsen.

Mad er ligesom at børste tænder: Det virker så nemt, men er faktisk ret svært. Men den rette mad til den rette borger kan give borgeren bedre trivsel og livskvalitet, og vi kæmper kontinuerligt for at sidestille mad med medicin.

Hvilke redskaber savner I?
Jeg savner, at der kommer mere fokus på værtskabet omkring den mad, der serveres, men det er et meget diffust begreb. Hvad er godt værtskab? Hvad skal man med det? Så der er forsøgt at sætte rammer for det og for arbejdet med de forskellige aspekter af et godt værtskab. Godt værtskab kan være enormt individuelt. Og betydningen for og af et godt værtskab kan strække sig over en hel dag.

Hvis en ældre f.eks. er blevet vasket af en plejer tidligere på dagen, er det måske ikke den samme plejer, der bør sidde med til bords, for er det så en ligeværdig relation over måltidet? Og måske bør det slet ikke være en plejer, der sidder med, men måske de ældre kan klare fællesskabet og værtskabet selv og med hinanden. Det er vigtigt at se på, hvad godt værtskab er for den enkelte. 


MENU