Gå til hovedindholdet

Heather Keller, professor, University of Waterloo

Hvilke udfordringer er der ved ældremad?
Mange ældre er småtspisende, men årsagerne er komplekse. Hvor meget, de ældre spiser, er påvirket af mange faktorer på forskellige niveauer af indflydelse: den ældre selv, omgivelser, bopæl, byen den ældre bor i osv. Og selve måltidet kan også inddeles i forskellige faktorer, som handler om oplevelsen af måltidet, kvaliteten af maden og måltidet, og adgangen til måltidet.

Det er kernen i M3-modellen, Making the Most of Mealtimes. M3-modellen er blevet udviklet på baggrund af erfaring og forskning. Den kan bruges til at udvikle programmer og indsatser, der understøtter fødeindtaget hos ældre på tværs af samfundet, ved langvarig pleje og under hospitalsbehandling. Indsatser, der sætter ind på flere forskellige niveauer, forventes at have større effekt.

Spørger man de ældre selv om, hvad de lægger vægt på ved et godt måltid, svarer de, at de ønsker god mad på tallerkenen, og de ønsker nogen at spise den sammen med.


MENU