Gå til hovedindholdet

Madtropperne

Madlavning over bål

Madkulturens rejsende maddannelsesunivers, Madtropperne mødte op mod 5.900 spejdere på Spejdernes Lejr 2012. Her kunne de deltagende eksperimentere, udfordre, tilberede og smage på anderledes dansk lejrmad, der blev lavet i jordovne, over bål og var fyldt med lokale råvarer og friske krydderurter fra aktivitetens gigantiske urtebed.

De kulinariske vejledere

Det essentielle for aktivitetens læringsdel var de 72 kulinariske vejledere (madguider), der dagen igennem inddragede, ledede og inspirerede deltagerne. En stor del af vejlederne blev  rekrutteret via professionshøjskoler. Men også spejderne, samt andre interesserede, der var orienteret via Madkulturens hjemmeside og Facebook, var repræsenteret som vejledere. Forud for lejren deltog vejlederne i et todages kulinarisk kursus, hvor de tilegnede sig kompetencerne med henblik på aktiviteterne hos Madtropperne. Ambitionen er, at disse vejledere fremadrettet skal kunne fungere som kulinariske vejledere i andre sammenhænge, så læringsdelen kommer til at række langt ud over selve denne lejr.

Oplevelser til videre bearbejdning

På grund af deltagernes alder, der var fra 10 til 16 år, var de kulinariske vejledere hjulpet lidt på vej i formidlingen af maden, råvarerne og teknikkerne i tilberedningerne. En vigtig læring til fremtidigt projektarbejde med børn/unge er dog, at den pædagogiske opgave, selv med så store børn/unge som her, fylder meget og kræver mange ressourcer hos de frivillige. Men med støtte fra spejdernes egne ledere, var Madtropteamet godt hjulpet på vej. Endvidere blev det meget tydeligt under afviklingen, at det med en aktivitet så stor som denne er altafgørende, at have et solidt afviklingsteam og ligeledes, at have gennemarbejdet de meget store logistiske udfordringer man står overfor.

Evaluering

Evalueringen vil tage sit udgangspunkt i hvilken læring, der kan uddrages fra projektet med henblik på Madkulturens fremtidige virke. Særligt med fokus på udformning af det kulinariske kørekort, og dets anvendelse i forbindelse med afvikling af store events, og den ambassadør-rolle, det er tiltænkt. Ligeledes vil evalueringsarbejdet have fokus på at udarbejde en drejebog til brug ved fremtidige lignende aktiviteter.

Tidsplan

Marts – august 2012
Spejdernes Lejr fandt sted 22. juli – 28. juli 2012

Partnere

De grønne pigespejdere, KFUM-Spejderne, Det Danske Spejderkorps, Danske Baptisters Spejderkorps, Dansk Spejderkorps Sydslesvig, Holstebro Kommune.

Madtropperne 2012

MENU