Gå til hovedindholdet

FoodJam

Drenge til Foodjam på Roskilde Festival

Det festlige folkekøkken, FoodJam, har de sidste fire år været en del af Roskilde Festival, hvor festivalgæsterne får kokkereret et velsmagende, friskt og anderledes måltid sammen med andre.

SuperBrugsen, Roskilde Festival og Madkulturen bød i juli 2015 for fjerde år i træk velkommen til i det aktive folkekøkken, Roskilde Festivals største køkkenfest - FoodJam. Her kunne nysgerrige og sultne festivalgæster komme i køkkenet med lokale og økologiske råvarer og sammen med kulinariske vejledere selv sammensætte og tilberede et friskt, varieret og velsmagende måltid. Ca. 3700 unikke gæster nåede på otte dage igennem i alt 4267 sessions i FoodJam-køkkenet med hjælp fra 100 kulinariske vejledere.

FoodJam er et aktivt folkekøkken på Roskilde Festival, hvor nysgerrige og sultne festivalgæster kan komme og lave deres egen mad med lokale råvarer og økologiske råvarer sammen med kulinariske vejledere. FoodJam er det perfekte eksempel på, hvor højt og fantastisk det kulinariske niveau kan lægges selv i en kaotisk festivalsetting via ren brugerinvolvering.

Læring og velsmag på en billig måde
Madkulturen og SuperBrugsen ønsker med FoodJam at demonstrere, at madlavning fra bunden med gode råvarer kan være en nem og billig løsning på et godt og velsmagende måltid – selv i en på mange måder kaotisk setting som en festival.

FoodJam er ikke kun et sted, hvor man spiser sig mæt på Roskilde Festival. Man går også derfra og har lært noget om råvarer i sæson, om tilberedning og om smag – og haft en fest i mens, hvor man har hygget sig med at lave mad sammen med andre. Evnen til at lave sund, spændende mad på et lavt budget sammen med andre er en erfaring, som de unge kan trække på resten af livet.

FoodJam bliver kun større
Tilbage i 2012 var FoodJam også en stor succes. Men på blot tre år er antallet af frivillige kulinariske vejledere blevet fordoblet fra ca. 50 til 100 unge frivillige med Kulinarisk Kørekort. Konceptet udvikles løbende og med i bagagen har Madkulturen en masse erfaringer fra de første fire år. 

Fra at forvente en deltagelse på 1600 gæster i 2012 til nu at være tættere på 4000 deltagere kan kun være et udtryk for, at FoodJam vokser og bliver en større og mere integreret del af de unges festivaldeltagelse og -bevidsthed. 

Fakta om projektet

Du kan hente evalueringsrapporten fra FoodJam 2015 her.

Fakta om Foodjam på Roskilde Festival 2015

Hvad: FoodJam er et aktivt folkekøkken under overskriften ’Cook Your Own Dish’. Der er afsat en time pr. såkaldt ’jam-session’ – heraf ca. 45 minutter til at tilberede en ret.

Hvordan: Ved ankomst til FoodJam-teltet mødes deltagerne af en vært, der oplyser om forløbet samt om udvalget af råvarer. Sammen med den kulinariske vejleder udvælger og planlægger deltagerne deres ret – ’skal vi lave en salat, en suppe eller en ret med flere, separate elementer?’

Den kulinariske vejleder går under hele forløbet aktivt ind i tilberedningerne med råvarekendskab, tips, tricks samt forslag til sammensætning og tilsmagning af retten.

Når maden er klar, kan deltagerne tage retten og nyde den ved langborde i FoodJams telt.

Hvem: FoodJam er et led i organisationen Madkulturens formål om at udbrede ’Bedre mad til alle’. Madkulturen er en selvstændig institution under Miljø- og Fødevareministeriet.

MENU