Gå til hovedindholdet

Uden brændstof ingen læring

FOLKEMØDET. På 24 skoler leverer FødevareBanken morgenmad til elever, der ellers ikke ville have fået noget. Det har øget børnenes koncentrationsevne, læring og sundhed, lyder det fra skolerne.

Publiceret 8. juni 2017

Ingen morgenmad. Glemt at spise madpakken. Grillbaren vinder over kantinen. Alt sammen en del af hverdagen i den danske folkeskole. Nu har Fødevarebankens morgenmads-initiativ har sat fornyet fokus på vigtigheden af en mad- og måltidspolitik i folkeskolen.

”For Madkulturen handler det om mere, end bare at blive mæt. Det handler om at eleverne har energi til at fordybe sig og lyst til at udfordre sig selv”, siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

Forenklet formuleret, så skal skoledagen tænkes som en helhed. Det har Madkulturen arbejdet systematisk med- senest for Roskilde Kommune. Det resulterede i en såkaldt ’Guide til mad og måltider i skolen’ til alle kommunens folkeskoler.

Forældrenes ansvar, men...
Skolerne har i dag ingen pligt til at sørge for mad. Det er forældrenes ansvar. Problemet er bare, at det ofte er svært for forældrene at sikre, at madpakken rent faktisk bliver spist. Derfor bliver skolerne nød til at påtage sig et ansvar. Og det er også i skolerne egen interesse, pointerer hun.

”Ofte tænkes kun på frokosten. Men det er hele skoledagen – der kun er blevet længere – der skal indtænkes for at børnene får mest muligt ud af undervisningen, forklarer Judith Kyst og fortsætter:

”Det handler blandt andet om, at børnene får tid og et ’rum’ til at spise. Det er langt fra alle skoler, der prioriterer det. Og det handler ikke kun om manglende penge. Mange steder vil man gerne, men ofte spænder logistik og organisering på skolerne ben, viste det sig, da var arbejdede med skolerne i Roskilde.”

LØRDAG 17. juni kl. 9.00-10.00 Morgenmadens betydning for skolebørn
Fødevarebanken: På 24 skoler leverer FødevareBanken morgenmad til elever, der ellers ikke ville have fået noget. Hvad har erfaringerne været for børnenes koncentrationsevne, læring og sundhed?
Mød Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken. Gitte Porsmose, projektleder i Region Sjælland. Skoleleder fra en morgenmads-skole. Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Sted: L13 Pilekroen – Kirkepladsen.

https://kalender.brk.dk/event/user-view/23752?redir=%23eidx_0


MENU