Gå til hovedindholdet

Spejderledere skal på kursus i gode rugbrødsmadder

Onsdag er Madtropperne udelukkende for spejderledere. Her skal de lære at opgradere lejrens madklassikere og gøre måltidet til en oplevelse.

Publiceret 25. juli 2017

Frokosten på en spejderlejr er ofte en hurtig rugbrødsmad med makrel i tomat og torskerogn.

Det er der intet galt i. Men man kan sagtens opgradere lejrklassikerne og hæve måltidet fra ’noget, der bare skal overståes’ til en hyggelig og vigtig event.

Det er tankerne bag ’Madtropperne special’, hvor omkring 50 spejderledere kommer i forklædet.

”Vil vi gerne give vores ledere gode værktøjer til at løfte madkulturen for spejderne. Fællesskabet omkring madlavning er en central del at lejrlivet for spejdere, hvor de selv er en del af madlavningen fra forberedelse til den sidste tallerken er vasket op”, forklarer Rune Siglev, formand for bestyrelsen for Spejdernes Lejr 2017, og henviser til, at lejren netop er sat i verden for at sætte varige ’spor’.

Hjemmelavet mayonnaise
Kurset tager udgangspunkt i rugbrødsmaden, som i dag er det mest spiste på spejderlejren. Lederne lærer at opgradere alt fra makrel i tomat til torskerogn med hjemmerørt krydderurte-mayonnaise og lynsyltede grøntsager.

”En flad rugbrødsmad er en oplagt mulighed for at komme hele vejen rundt i grundsmage, teksturer og teknik i et køkken. For at torskerogn skal smage af mere end bare… fisk, så kræver det, at du kan tilsmage. Det lærer spejderlederne”, siger Judith Kyst, der er direktør for Madkulturen, der sammen med Spejdernes Lejr står bag Madtropperne.

”Spejdernes mål er at gøre børn og unge beredt til livet. Evnen til at lave mad er en grundforudsætning for at varetage sin egen sundhed. Det handler i bund og grund om, at du skal vide, hvad du spiser”, siger hun.

TrygFonden har doneret 1,8 mio. kroner til Madtropperne. 

Læs også den kulinariske håndbog, som spejderlederne får uddelt på kurset. Den er fyldt med gode opskrifter på lejrmad og brugbar madviden. Find den her

Baggrund
SPEJDERNES LEJR 2017 er med  end 35.000 deltagere fra ind- og udland Danmarks største spejderlejr. I år bliver lejren afholdt den 22. juli til den 30. juli 2017 på Kær Vestermark ved Sønderborg. Der er omkring 70.000 spejdere i Danmark. De fleste er 10 år gamle.

Kontakt
Signe Balling
Presse & kommunikation, Madkulturen
signe@madkulturen.dk
Tlf: 22 21 03 54


MENU