Gå til hovedindholdet

Naturen er den bedste skole

FOLKEMØDET. Skal naturen være et fristed, eller skal det være en skole? Det er spørgsmålet, når Spejderne råber an til debat. Madkulturen er ikke i tvivl.

Publiceret 9. juni 2017

De fleste børn og unge trives, når de slippes løs i naturen. Men skal udeliv lede til læring, eller er naturen børnenes fristed? Det bliver diskuteret hos spejderne på Folkemødet, imens paneldeltagerne laver en frisk version af dåse-klassikeren makrel i tomat over en simpel lejrprimus.

Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, er med i panelet og hun er ikke i tvivl:

”Man lærer groft sagt hele tiden. Når man er i naturen, bruger man krop og sanser – det er her, at den bedste læring finder sted,” mener Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

Netop spejderlejren er et optimalt rum for læring, påpeger man i Madkulturen, der har udviklet Madtropperne på Spejdernes Lejr, hvor tusindvis af spejdere får uddannelse og køkkenfif til et måltid ved lejrbålet.

”Målet med Madtropperne er at få spejderne til at spise lidt sundere, lidt mere bæredygtigt og have lidt mere respekt omkring naturen, når det handler om måltidet,” forklarer Judith Kyst og påpeger, at menuen på Madtropperne er baseret på grøntsager, krydderurter fra køkkenhaver uden for teltet og fisk i sæson.

”Det er kilden til en god forståelse for, hvor maden kommer fra og hvornår den er i sæson, siger Judith Kyst, men understreger, at det ikke er Madtroppernes hovedformål.

”Vores vigtigste budskab er her, at spejdermaden nemt kan opkvalificeres. Velsmagende lejrmad er ikke dyrere og kedeligere end klassisk spejdermad. Det illustrerer vi blandt andet under debatten, hvor vi nyfortolker en lejr-klassiker ’makrel i tomat’ på primussen”. 

Der er 70.000 spejdere i Danmark, og det forventes, at der dukker 40.000 op på Spejdernes Lejr i Sønderborg i juli.

Lørdag 17. juni kl. 13.30-14.30 Naturen kalder! Børn og unges udvikling i natur og udeliv

Spejderne: Børn og unge trives, når de slippes løs i naturen. Men skal udeliv lede til læring, eller er naturen børnenes fristed? Skal spejdere f.eks. spise dåsemad eller selv lave ’makrel i tomat’ over bål?

Mød Judith Kyst, Madkulturen. Jan Ejlsted, Friluftsrådet. Anders Berner, rollespilsforeningen Bifrost. Charlotte Bach Thomassen, Det Danske Spejderkorps.

Sted: C3 Spejdernes og Ungdommens hus - Cirkuspladsen

https://kalender.brk.dk/event/user-view/24181?redir=%23eidx_3


MENU