Gå til hovedindholdet

Når vi ikke længere kender en porre

Fremtidens madkultur er kraftigt udfordret, hvis vi ikke løfter de unges viden og krav til den mad, de spiser. Det er budskabet fra Madkulturens Judith Kyst på Bite Copenhagen.

Publiceret 22. august 2017

47% af danskerne er overvægtige. Endnu flere er resistente over for sundhedskampagner, så der skal nye boller på suppen, hvis vi skal undgå de største hospitalsregninger og en befolkningssundhed i frit fald.

Et af de vigtigste svar er at understøtte og udbygge vores fælles madkultur, mener Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

Ungdommens spisevaner
”Det er vigtigt at vide, hvad du spiser. Når du ikke kan håndtere klassiske råvarer, så udliciterer du populært sagt din sundhed til andre og du får sværere ved at adskille skidt fra kanel. Derfor skal vi gøre alt for at give især de unge mod på at gå i køkkenet og lave mad fra bunden, så vi fortsat har kritiske forbrugere,” siger Judith Kyst.

I dag kan 42 % af danskerne ikke partere en kylling. De unge bruger betydeligt flere præfabrikerede fødevarer (convenience), end den ældre generation gør. Og de unge har betydeligt ringere køkkenkompetencer, viser Madindeks, som er Madkulturens årlige måling af danskernes forståelse af mad- og måltider.

”Vi bliver nødt til at have nogle ’rum’, hvor de unge bliver inspireret til at lave mad. Vi kan ikke forvente, at det sker af sig selv. Den gode nyhed er, at de virkelig gerne vil, viser Madindeks. For eksempel er de betydeligt mere åbne over for nye retter og råvarer, end de ældre generationer er”, siger Judith Kyst.

FOODJAM TV: HVAD ER FENNIKEL?

Hvad er en fennikel?
Madkulturen har en stor erfaring i at møde de unge, hvor de er. Igennem de sidste seks år har omkring 16.000 unge været i forklædet til FoodJam på Roskilde Festival og sammen med kulinariske vejledere ’jammet’ sig til et måltid fra bunden.

”De står ligefrem i kø for at filetere fisk og hakke friske krydderurter. Men råvarekendskabet er svagt. Få kender en fennikel og overraskende mange ved ikke, hvordan man renser en porre. Hvis vi om en generation ikke ved, hvad man bruger en porre til eller ikke aner, at en fisk skal fileteres, så har vi en fattigere madkultur. Og med den konkurrence, der er fra convenience-markedet, får det konsekvenser for folkesundheden.”

FOREDRAGET AFHOLDES PÅ BITE COPENHAGEN. SE MERE HER.


 

 

 


MENU