Gå til hovedindholdet

Madkamp 2018: ’Konservér din Køkkenhave’

Temaet for Madkamp 2018 er klar. Nu skal eleverne lære om den ædle kunst at salte, sylte, tørre og fermentere frugt og grønt.

Publiceret 23. maj 2017

I år dystede 12 udvalgte skoleklasser i årets Madkamp om titlen ’Danmarksmestre i madkundskab’ i temaet ’Bælgfrugter og Bæredygtighed’.

Nu er temaet klar for næste års Madkamp: det bliver ’Konservér din Køkkenhave’. Her skal eleverne igennem et undervisningsforløb om syltning, saltning, fermentering og andre konserveringsmetoder inden for frugt og grønt. Desuden kræver konservering et stort fokus på fysisk-kemiske processer og ikke mindst hygiejne, som bliver en stor del af undervisningsforløbet.

Senere skal eleverne ’freestyle’ inden for temaet, når det skal imponere dommerne i næste års Madkamp.

Gulerødder fra busken
At netop køkkenhaven er omdrejningspunkt for Madkamp 2018 er logisk, forklarer Susanne Tønneskov Hansen, der er lektor i madkundskab og har været med til at udvælge årets tema.

”’Vokser gulerødder ikke på en busk?’ Sådan lød spørgsmålet fra en elev. Det understreger netop, hvorfor årets tema er vigtigt. Vi skal vide, hvor vores mad kommer fra, for at kunne træffe begrundede valg. I årets tema ser vi maden i et historisk perspektiv, så vi bliver med fortrolige med madens historie og får en større forståelse for, hvor den kommer fra”, siger Susanne Tønneskov Hansen.

Også i Madkulturen, der står for Madkamps sekretariat, er man glad for årets tema.

”Her er tale om gamle metoder, som stadig er yderst relevante – blandt andet i forhold til madspildsdagsordenen. Her bevarer man nænsomt smag, næringsstoffer og vitaminer. De moderne restauranter har i den grad genopdaget metoderne, men at Madkamp har valgt det som årets tema er kun med til at give den en bred, folkelig forankring. Det er godt for den danske madkultur”, siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Madkamp, der er støttet af Nordea-fonden, har tidligere år haft fokus på mejeriprodukter og kål. I 2017 var temaet ’Bælgfrugter & Bæredygtighed’, der blandt andet satte fokus på madlavning uden kød. 

Er du lærer, kan du tilmelde dig her:

madkamp.nu/kan-du-tilmelde-dig-madkamps-laererkurser/


MENU