Gå til hovedindholdet

Madindeks: Vestjyderne elsker fastelavnsboller

Jo længere mod vest, jo flere fastelavnsboller. Det er en af konklusionerne i Madindeks 2017 og den bakker op om en større tendens i vores madkultur.

Publiceret 9. februar 2018

Vestjylland er den landsdel, hvor flest spiser fastelavnsboller.

48 % af vestjyderne satte sidste år tænderne i en fastelavnsbolle, viser tal fra Madindeks 2017, der er Madkulturens store, årlige undersøgelse af danskernes syn på mad- og måltider.

Kører vi mod øst falder det tal stødt og roligt: I Østjylland spiste kun 41 % fastelavnsboller, på Fyn kun 38 %, Sjælland 35 %, mens hovedstadsområdet skraber bunden: her spiste kun 28 % fastelavnsboller sidste år.

Bollen, der overlevede fasten
Fastelavnsbollen hører de nordiske lande til og er et levn fra dengang, vi festede før fasten. I dag er fasten historie, men bollen overlevede, selv om den har skiftet form og udseende adskillige gange. I begyndelsen var det en tung hvedebolle, dengang hvede var fint og dyrt. I dag er det oftest en weinerdej med creme eller syltetøj.

At det lige er vestjyderne, der er aller gladest for fastelavnsboller, er ikke helt overraskende, siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

”Madindeks har flere gange vist, at det er Vestdanmark, der holder vores kulinariske traditioner i hævd. Det er f.eks. her, man oftest spiser varme hveder, her man går mest op i bordskik og her, der oftest serveres traditionel, dansk mad”, siger hun.

Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidspraksis. Målet med Madindeks er at bibringe solid viden om danskernes madkultur. Undersøgelsen bygger på over 2.000 besvarelser foretaget af Epinion.

Se hele Madindeks her: http://madkulturen.dk/madindeks/


MENU