Gå til hovedindholdet

Madindeks: Buffetrestauranter splitter danskerne

Danskernes forhold til restauranter med ’tag-selv-buffet’ er yderst splittet, viser tal fra Madindeks 2017.

Publiceret 21. februar 2018

Er restauranter med ’tag-selv-buffet’ god stil eller ’bad taste’?

Det er det, som danskerne er mest uenige om, viser tal fra Madindeks 2017, der har undersøgt danskeres forhold til restaurantbesøg.

I gennemsnit er det 21 % af danskerne, der foretrækker buffetrestauranter, men bag tallet gemmer sig store udsving, når man ser på uddannelses- og indkomstniveau samt bopæl.

Har du en lang, videregående uddannelse er sandsynligheden for, at du går en stor bue uden om buffeten, størst. Hele 51 % svarer her, at de er uenige eller helt uenige i udsagnet ’jeg fortrækker restauranter, hvor maden serveres som buffet’. Kun 15 % erklærer sig enige eller helt enige.

Har du en grundskoleuddannelse, er dit syn på buffeter nok det modsatte. Hele 35 % er enige eller helt enige i, at de foretrækker restauranter med buffet. Kun 26 % er helt uenige eller uenige, viser Madindeks 2017, der udgives af Madkulturen, og som hvert år måler danskernes syn på mad- og måltider.

Samme billede gør sig gældende, når man sorterer svarene efter indkomst og bopæl.

Bopæl fortæller din præference
Blandt dem med de laveste indkomster (under 300.000 kr./årligt) er det 28 %, der foretrækker buffeten. Blandt dem med den højeste indkomst (over 600.000 kr./årligt) er det kun 16 %.

Madindeks: Vestjyderne elsker fastelavnsboller

Hos HORESTA, der er brancheorganisation for hoteller og restauranter, forstår man godt, at buffeten er populær blandt dem, med lavere indkomst.

”Buffetrestauranterne kan holde lønomkostningerne nede, fordi de ikke har bordservering med tjenere. På denne måde gør mange buffetkoncepter det muligt for børnefamilier at få en udespiseoplevelse til en pris, som ikke vælter hele husholdningens budget. Og samtidig er der ingen ventetid, før familien får mad på tallerkenen,” siger HORESTAs medlemschef Nadeem Wasi.

Ser man på, hvor de buffet-elskende danskere bor, er det entydige og korte svar: på landet. Jo større byer, vi bor i, jo færre foretrækker buffeten.

Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidspraksis. Målet med Madindeks er at bibringe solid viden om danskernes madkultur. Undersøgelsen bygger på over 2.000 besvarelser foretaget af Epinion.

Se hele Madindeks her: http://madkulturen.dk/madindeks/


MENU