Gå til hovedindholdet

Madindeks 2015: Danskerne laver mad selv

Danskernes aftensmad er oftest hjemmelavet, især interessen driver værket i køkkenet, og så bruger en del halv- og helfabrikata.

Publiceret 21. januar 2016

Ny, stor undersøgelse fra Madkulturens Madindeks viser, at danskernes aftensmad oftest er hjemmelavet og, at det især er interesse, der driver aktiviteten i køkkenet.
En stor del bruger halv- og helfabrikata, og det stiller store krav til producenterne og dagligvarehandlen.
I mere end tre ud af fire hjem stod der således i aftes et måltid på bordet, som var helt eller delvist hjemmelavet. Det viser Madindeks 2015, Madkulturens årlige måling af tendenser i danskernes madkultur.

Madindeks 2015 viser også, at der indgår helt eller delvist færdige elementer i 32% af alle måltiderne.

”De nyeste tal fra Madindeks viser, at danskerne faktisk kan og gerne vil lave mad selv og at et velsmagende og hjemmelavet måltid af friske råvarer er et stærkt ideal om det gode måltid. Vi kan også se, at der er pres på madlavningen, når mange blander hjemmelavet mad med halv- og helfabrikata”, siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

”Det stiller krav til fødevareproducenter og butikker om at udbyde færdigprodukter af høj kvalitet og stor variation, når det er så stor en del af danskernes aftensmad – også når vi kalder den hjemmelavet”.

Interesse skal styrke hjemmemarkedet

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mener, at det er vigtigt at inspirere til, at danskerne stiller endnu større krav til deres mad – især fordi det kan have betydning for væksten i fødevareerhvervet:

”Danmark har nogle af verdens bedste kokke og råvarer i verdensklasse, så der bør være gode muligheder for at inspirere og motivere danskerne til i endnu højere grad at kaste sig ud i ny og spændende mad og til at blive endnu mere krævende forbrugere. Et krævende hjemmemarked vil bidrage til at sikre fortsat vækst i fødevareerhvervet. Madindeks vil på sigt give os mulighed for på et kvalificeret grundlag at vurdere udviklingen i den danske madkultur”, siger Eva Kjer Hansen.

Madindeks viser også, at det især er interesse for madlavning, der har indflydelse på, om man rent faktisk laver mad – ikke mindst for, om mænd går i køkkenet.

”Det er vigtigt, at kunne lave mad, både for vores livskvalitet og for vores sundhed. Derfor skal vi arbejde med at øge interessen for mad, så endnu flere får lyst til at tilegne sig færdigheder og viden”, siger Judith Kyst.

Indsats over for unge

Indsatsen bør ikke mindst målrettes de unge, der ifølge undersøgelsen spiser mindre hjemmelavet mad end de øvrige grupper.

”Over for de unge er det vigtigt at understrege værdien af at kunne lave mad selv – og gøre det. De skal være forbrugere i rigtig mange år frem, og jo mere de kan og ved om madlavning, jo større krav kan de stille til kvaliteten af de varer, der er på hylderne”, siger Judith Kyst.

Hent hele Madindeks 2015-rapporten i en pdf her.

Om Madindeks 2015

Madindeks 2015 tager afsæt i danskernes aftensmåltid to uger i september/oktober 2015, med fokus på danskernes madlavningspraksis, madlavningskompetencer og danskernes viden om og inspiration til måltidet. Der er spurgt konkret ind til, hvad blev der spist, rammerne for madlavningen og måltidet og danskernes holdning til det gode måltid.

Læs mere om, hvordan Madindeks 2015 er blevet til her.


MENU