Gå til hovedindholdet

Kæmpe fremmøde til 75-års fødselsdag

I forgangne uge testede Ringkøbing-Skjern Kommune konceptet 75-års fødselsdag som alternativ til de forebyggende samtaler. Det blev en succes!

Publiceret 10. marts 2014 oprettet af Louise Sjöström

Det er dagen derpå for Ringkøbing-Skjern Kommune, som siden idéen blev født i efteråret 2013 har arbejdet hen mod uge 10 med spænding. I forgange uge holdt kommunen nemlig fem arrangementer for de plus 75-årige – et koncept udviklet af Kommunepartnerskabet og som hyggeligt og måske tiltrængt alternativ til de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg for kommunens seniorer.

”Fordi det er gået så stærkt har vi også været nødt til at beslutte, at vi ville tage det, som det kom”, fortæller cheføkonoma og kostfaglig konsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lone Fløe.

At tage det som det kom, betød bl.a. at man ved flere af arrangementerne i sidste uge blev nødt til at lukke for tilgang, fordi der simpelthen ikke var plads til flere ved de veldækkede borde, så stor var interessen.

Ringkøbing-Skjern Kommune, der er den første kommune i Kommunepartnerskabet til at teste det nye koncept, havde håbet på 100 deltagere fordelt over ugens fem arrangementer. Det håb blev indfriet – pr. dag!

”Der har været mindst 500 deltagere i alt”, fortæller Lone Fløe glad og tilføjer, at kommunen derved har været i kontakt med mange flere af de plus 75-årige, end man ellers kunne få fat i via en til en-samtalerne.

Det viser, at der er brug for denne type arrangement.

”Det, vi kunne høre, når vi spurgte direkte, var, at de ældre har meget mere brug for det her end en samtale i hjemmet, hvor de har ’godt gang i livet’. De føler ikke, de har brug for hjemmebesøgene. Samtidig bliver det nemmere for dem at opsøge hjælpen nu – såfremt de skulle få brug for den – fordi de til arrangementet har fået samme informationer, som de ville have fået ved hjemmebesøgene”, forklarer Lone Fløe.

Hun understreger, at kommunen er opmærksom på, at det er de stærkeste ældre, der deltog i 75-års fødselsdags-arrangementerne. ”Vi får jo ikke fat i de svageste på den måde, og det er også derfor, at vi brugte tid på at sige til de fremmødte, at de skal gå hjem og se til deres nabo. Det tog de meget positivt imod, for de fik jo noget teori med om bl.a. ensomhed, og det gjorde, at de også selv fortalte om erfaring med ensomhed og behovet for at være sammen med andre”.

I den kommende tid skal Ringkøbing-Skjern Kommune evaluere erfaringerne fra ugens arrangementer og se på mulighederne for at tilbyde 75-års fødselsdag som et fast alternativ til de forebyggende samtaler. Lone Fløe regner dog bestemt med, at det bliver tilfældet.

I mellemtiden puster hun ud oven på en travl uge og ”er så i øvrigt lidt træt af lagkage og blødt brød”, griner hun.


MENU