Gå til hovedindholdet

I kø for at filetere fisk på festival

Kan man få unge til at filetere fisk? Og betale for suppe på fiskeben og grøntsagsrester? Svaret er: ”Ja!” På Danmarks største køkkenfest FoodJam på Roskilde Festival stod de unge i kø for 6. år i træk.

Publiceret 6. juli 2017

Der var endnu engang fuld blus på ’Danmarks Største Køkkenfest’ på Roskilde Festival 2017. Mere end 3.200 unge var i forklædet i teltet, mange hundrede deltog i morgenmotionen og over 600 ’fintunede’ deres egen fiskesuppe på de nye FoodJam-popups.

Se FoodJam video: Affald – eller festivalens fineste fiskesuppe.

I år var det sjette gang, at FoodJam kørte på Roskilde Festival. Igennem årene har omkring 16.000 unge deltaget i det aktive folkekøkken, hvor man frit vælger fra en stor råvarebuffet med sæsonbestemte økogrøntsager, krydderurter, frugt, muslinger og hele friske fisk.

Se FoodJam video: Muslinger er ”sendt fra Gud”. 

Der er aldrig opskrifter involveret på FoodJam – i stedet ’jammer’ man sig frem til måltidet i samarbejde med de kulinariske vejledere, som man får koblet på.

Se FoodJam video: Astas omelet. Uden opskrift.

”FoodJam handler i bund og grund om at give en fornemmelse for råvarer. Og give fif og mod til udskæringer og tilberedninger,” forklarer Judith Kyst, direktør for Madkulturen, der arbejder bredt for ’bedre mad til alle’ og står bag FoodJam i samarbejde med SuperBrugsen, Kvickly og Änglamark.

Se FoodJam video: Måbende festival-deltagere møder en glaskål og rødspætte.

”Det er vigtigt at vide, hvad du spiser. Når du ikke kan håndtere klassiske råvarer, så udliciterer du populært sagt din sundhed til andre. Derfor handler FoodJam om én ting: At give de unge mod på at gå i køkkenet og lave mad fra bunden, så vi fortsat har kritiske forbrugere,” siger Judith Kyst.

FoodJam video: Overraskede festival-deltagere smager på fennikel .

Havets herligheder hitter
De unge er ellers dem, der bruger mest forarbejdet mad i køkkenet, men en større evaluering af FoodJam i 2015 viser, at de unge rent faktisk tager læringen til sig og bruger den aktivt i eget køkken. Særligt muslinger, fisk, fennikel og krydderurter er store råvarehit, og filetering af fisk, tilberedning af muslinger og kunsten at kunne rense og snitte grøntsager er de unge glade for.

FoodJam video: En stolt Gustav laver koldskål .

”Det lyder måske banalt. Men hvis en hel generation ikke ved, hvordan man fileterer en fisk, tilbereder muslinger eller renser en porre, så er madkulturen udfordret og vores hjemmemarked for velsmagende, sunde råvarer falder bort,” siger Judith Kyst.

FoodJam er blevet til i samarbejde med SuperBrugsen, Kvickly og Änglamark, og under arrangementet bruges der økologiske råvarer, muslinger fra Limfjorden og fisk fra Thorup Strand.


MENU