Gå til hovedindholdet

Folkeskolereform overser børnenes brændstof

Reformen har fokus på fysisk aktivitet, men har glemt maden. Det er budskabet, når Roskilde Kommune afvikler Kickoff, hvor lærere skal udveksle erfaringer om reformen. En ny madguide skal dæmme op for problemet.

Publiceret 3. august 2017

Skoledagene er blevet længere, og alle elever skal bevæge sig 45 minutter om dagen i skoletiden. Men folkeskolereformen beskæftiger sig ikke med, hvordan børnene får brændstof til den forlængede skoledag.

”Det er lidt underligt, at maden er så usynlig i reformen. Hvis eleverne ikke får ordentlig mad, så går det jo både ud over trivsel og læring,” siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen, der arbejder bredt for ’bedre mad til alle’.

Budskabet er aktuelt, fordi Roskilde Kommune afholder et ’Kickoff’ på det nye skoleår for 1.100 lærere og pædagoger den 4. august, på Roskilde Kongrescenter, hvor man skal udveksle erfaringer om reformen.

Fuld fokus på problemet
Samtidig lancerer Roskilde Kommune en ny ’Guide for Mad og Måltider’ i folkeskolen, der netop skal dæmme op for folkeskolereformens blinde vinkel.

Guiden, der er udarbejdet af Roskilde Kommune og Madkulturen, er den første af sin slags i Danmark. Ud over konkrete ideer til kantinernes menuer og sunde mellemmåltider, så indeholder den også råd til, hvordan lærere og pædagoger får skabt rammerne, så eleverne får spist den madpakke, de har med hjemmefra.

”Der er jo en klar sammenhæng mellem hvad du spiser, og hvad du præsterer. Guiden tager netop udgangspunkt i ’rigtig’ og velsmagende mad, ikke junkfood, som ofte er alternativet,” siger Claus Larsen, formand Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune (A) og tilføjer:

”Jeg er faktisk lidt stolt af det her tiltag. Jeg håber virkelig, at skolerne vil tage guiden og anbefalingerne til sig, og at andre kommuner lader sig inspirere”, siger han.

En af Madkulturens ’huskokke’, Jakob Ørstrup, er også med på ’Kickoff’, hvor han serverer smagsprøver fra den nye guide: En saftig grøntsagscurry og en svinsk lækker pulled pork sandwich.


MENU