Gå til hovedindholdet

Fødevarebranchen kommer til at mangle hænder

En femtedel af de danske fødevarevirksomheder har i dag svært ved at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, og en ny undersøgelse peger på, at det bliver sværere i fremtiden.

Publiceret 18. april 2016

Der er rift om de ansatte blandt danske produktionsvirksomheder, ingrediensvirksomheder og i støtteindustrien for fødevarer. Så meget rift, at 20 procent af 154 adspurgte virksomheder oplever, at de i mindre grad eller slet ikke kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Madkulturen.

40 procent af virksomhederne forventer desuden, at det bliver endnu sværere at rekruttere de medarbejdere, de har brug for, i fremtiden.

”Tekniske kompetencer er en mangelvare inden for store dele af fødevareindustrien, og virksomheder, som i dag har svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft, mener, at det kan blive en barriere for deres vækst. Det er vigtigt, at vi skaber et stærkt led mellem dem, som producerer råvarerne, og dem som i sidste ende tilbereder eller sælger dem. Vi skal have sat fokus på alle dele af fødevarebranchen, og de spændende karriereveje der findes, og det kan karriereportalen Food Careers være med til,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Food Careers er en kampagneindsats for at styrke fødevarebranchens rekruttering af unge og vise, hvor attraktiv branchen er som karrierevalg. Food Careers centrerer om en karrieportal, der blev lanceret i december 2015. 
Læs mere om Food Careers her.

Byde ind i noget større

Ifølge Judith Kyst, direktør i Madkulturen, er indsatsen både vigtig og nødvendig.

”Danmark har en af verdens største, bedste og mest innovative fødevarebrancher. Skal vi blive ved med det, skal vi sikre os, at vi fremover tiltrækker de rette hoveder og hænder, der kan og vil løfte os ind i fremtiden. Food Careers taler til de unge og har en tilgang, der er i overensstemmelse med den måde og de værdier, unge i dag vælger uddannelse ud fra. Det handler meget om iværksætteri, passion, muligheder, innovation og det at byde ind i noget større. Alt det kan fødevarebranchen tilbyde,” siger Judith Kyst.

Intet imageproblem

Virksomhederne oplever ikke selv, at fødevarebranchen har et imageproblem men mener, at man godt kan styrke indsatsen for at brande branchen.

”Mange danske kokke bliver i dag fuldt fortjent opfattet som stjerner af de unge. Men vi skal også have skabt nogle stjerner blandt laboranter, mejeriteknikere, fødevarebiologer og de mange andre stillinger, som virksomhederne er dybt afhængige af,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Mandag den 18. april 2016 er Esben Lunde Larsen i Vejle for at tale om betydningen af talent og rekruttering for et stærkt fødevareerhverv. Læs mere om det arrangement her.


MENU