Gå til hovedindholdet

Efterskoleelever skal i mesterlære i køkkenet

Med støtte fra Nordea-fonden skal køkkentjansen på 65 efterskoler opgraderes, så madlavningen bliver lige så vigtig som alle andre aktiviteter på skolen.

Publiceret 16. november 2017

Efterskolerne rummer en helt unik mulighed for at give køkkenkompetencer for livet.

Det er grundtanken bag projektet ’Efterskolernes Køkkentjans’, som skal videreuddanne køkkenpersonale på 65 efterskoler og skabe kulinarisk interesse blandt 6.400 elever. Køkkentjansen skal være lige så betydningsfuld som gymnastik, dansk og matematik.

”Danske forældre sender i dag deres teenagebørn på efterskole for at give dem dannelse for livet. Det er her, vi skaber oplevelser og kompetencer, så de bliver klædt på til at mestre deres eget liv – og tage vare på andre. At kunne begå sig i et køkken er lige så vigtigt som at kunne læse og skrive, så jeg er meget glad for projektet”, siger Troels Borring, der er formand for Efterskoleforeningen, som sammen med Madkulturen står bag projektet.

”Efterskolerne er et helt oplagt sted at sætte ind. Vi ved, at de unge bruger mindre tid og flere færdigretter i køkkenet end resten af befolkningen. Køkkenkompetencer er helt afgørende for vores madkultur og vores sundhed. Hvis vi vil rykke de unge, er det vigtigt, at vi har fokus på madglæde og positivt engagement,” siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der arbejder for ’bedre mad til alle’.

Kan ikke skrælle et løg
Det er et stort behov for opgraderingen. For når de unge kommer på efterskole, har mange af dem aldrig skrællet et løg, lyder meldingen fra flere efterskoler.

Det er Nordea-fonden, der har bidraget med 10,75 mio. kr. til projektet, der løber over de næste tre et halvt år.

”Efterskolernes Køkkentjans vil styrke de unges håndelag i køkkenet og give dem gode køkken- og madoplevelser sammen med andre. Det ruster dem også til at træffe sunde valg og stå bedst muligt på egne ben, når de flytter hjemmefra”, siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør for Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Projektet bliver gennemført af Madkulturen og Efterskoleforeningen, i tæt samarbejde med efterskoler over hele landet. I alt er der 245 efterskoler med omkring 28.800 elever i Danmark.

 

 


MENU