Gå til hovedindholdet

Det mener danskerne om sæsoner, convenience, datovarer og lokale fødevarer

Sæsoner er næsten ligegyldige. Convenience accepteres som ’hjemmelavet’. Og mad tæt på udløbsdato er ok til gæstebrug. Det viser Madindeks 2016, som Madkulturen offentliggør den 30. januar.

Publiceret 30. januar 2017

Hvert år foretager Madkulturen et virkelighedstjek af danskernes madvaner, og igen i år afslører undersøgelsen overraskelser og et brud med myter i de danske køkkener.

I år har Madindeks fokuseret på danskernes forhold til råvarer, og her viser den omfattende undersøgelse blandt andet, at danskerne i stadigt stigende omfang benytter hjælp fra helt eller delvist færdiglavet mad – også i såkaldt hjemmelavede retter.

”Vores oplevelse af, hvad der udgør et hjemmelavet måltid, flytter sig. Hvad der var convenience i går er hjemmelavet i dag,” forklarer direktør i Madkulturen Judith Kyst.

Flere end halvdelen af danskerne har ingen eller kun lidt interesse i de råvarer, der bruges i maden – ligesom sæson ikke spiller ind på valget af råvarer.

”Det er interessant i lyset af, hvor mange år både kokke, kostråd og alle mulige andre madfaglige har talt om sæsonens råvarer,” siger Judith Kyst.

Datovarer for gæster er ok

Til gengæld er madspild desuden kommet på dagsordenen. 2/3 af danskerne justerer opskrifter efter, hvad de har i forvejen, og undersøgelsen viser, at danskerne godt vil servere datovarer for deres gæster.

”Det er en virkelig sund tilgang” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), og fortsætter: ”Det vidner om, at mad bliver set som en ressource, der skal bruges og ikke smides ud før tid. Jeg hæfter mig ved, at især unge er åbne overfor at bruge datovarer. Forhåbentlig er det noget, de vil bære med sig igennem livet”.

Provinsen er gladest for lokale fødevarer

Madindeks viser også, at den danske madkultur i dag er polariseret, når det gælder fænomenet ’lokale fødevarer’, som efterhånden er en global trend. Mange tror, at ønsket om at købe lokale fødevarer er et storbyfænomen. Men i Danmark er fænomenet langt mere udbredt i provinsen – ligesom det er folk uden for de store byer, der har de klareste holdninger og forventninger til dem.

”Den slags konklusioner fra Madindeks 2016 er vigtige for mig, når jeg sammen med regeringen udformer fremtidens fødevarepolitik. Madindeks tager pulsen på befolkningens forhold til fødevarer og er med til både at bekræfte og aflive myter,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Madindeks 2016 lanceres i dag mandag den 30. januar 2017 på Gram Slot ved Ribe.

Du kan se Madindeks 2016 her.

Pressekontakt: Morten Brink Iwersen, telefon: 20 73 31 35.


MENU